Thandiwe Newton kertoi äskeisessä Voguen haastattelussa, että hän aikoo jatkossa käyttää omaa nimeänsä urallaan. Hänen ensimmäisessä elokuvassaan hänen nimensä kirjoitettiin väärin ilman w:ta, eikä sitä koskaan korjattu tulevissa elokuvissa. Ihmisten oli helpompi lausua Thandiwen nimeä ilman w:n olemassaoloa. Thandiwe joutui kolmekymmentä vuotta sietämään sitä, että hänen nimensä kirjoitettiin väärin muiden helpotukseksi. Hän ei voinut asialle mitään. 

Se ei ole pieni asia. Nimi on henkilökohtaista. Nimi on ensimmäinen asia, jonka oppii kirjoittamaan harakanvarpailla. Kun tutustun uuteen ihmiseen, nimeni on ensimmäinen asia, jonka hän minusta oppii.  Nimi on pala minuutta, osa omaa identiteettiä. Ei määritä minua, mutta se antaa otsikon minun tarinalleni. 

Muistan ala-asteella, kun luokkaan tuli sijainen ja hän kävi läpi luokan oppilaiden nimeä. Jännitin aina kun hän tulisi minun nimeni kohdalle ja sitä reaktiota, joka hänessä väistämättä syntyisi. Miten hän makustelisi nimeäni ääneen kuin eksoottista hedelmää koko luokan edessä, siemailisi nimeni tavuja kaikin mahdollisin tavoin. Sijaiset jakoivat mielellään kokemustaan sanoittaa nimeäni, kuinka erilaiselta se tuntuikaan ja tiedustelivat, minkämaalainen nimi onkaan, kun ei ole koskaan aiemmin sellaista ole tullut vastaan. 

Inhosin sitä tunnetta. Halusin muuttaa nimeäni, se puistatti minua ja pakotti minut kokemaan tunteita, joita en halunnut tuntea. Nimeni oli minusta ruma ja teki minut naurunalaiseksi, enkä halunnut yhdenkään uuden sijaisen venyttävän nimeäni kuin kuminauhaa. Valitsin itselleni uuden nimen ja lupasin itselleni, että muutan nimeni heti kun täytän kahdeksantoista. En olisi loppuelämääni Nitin, joka joutuu selittämään nimeänsä. 

Nimeeni liittyi paljon kipuilua ja häpeää. Saman tunne jakaa liian moni etniseen vähemmistöön kuuluva ihminen. Meidän nimiämme runnellaan, turmellaan ja ruhjotaan, jotta ne sointuisivat paremmin valkoisten ihmisten suuhun. Muutoin ne tuntuvat liian vierailta ja oudoilta. Se on melkeinpä meidän syytä, ettei niitä osaa lausua tai kirjoittaa (tai copy-pastettaa) – mehän olemme itse nimistämme tehneet niin vaikean.

Kyllä, se on aivan totaalisen absurdia, että meillä pitää olla rohkeutta vaatia kunnioitusta muilta ihmisiltä omaa nimeämme kohtaan.

Vanhemmat joutuvat pohtimaan mitä seurauksia lapselle voi koitua, jos he nimeävät lapsensa omaa äidinkieltä tai kulttuuria peilaten. Kukaan vanhempi ei halua, että oma lapsi joutuu kantamaan ylimääräistä taakkaa. Maailma on jo tarpeeksi raakaa, että elämästä pitäisi vielä tietoisesti tehdä vielä vaikeampaa. Elämmehän yhteiskunnassa, jossa nimi vaikuttaa ihmisen työllistymiseen.

Minulla kesti pitkään ennen kuin opin sinuiksi oman nimeni kanssa. En väitä, että se olisi maailman komein nimi, mutta se on minun nimeni ja pidän siitä. Se kuvastaa ihmistä, joka olen. Onneksi en vaihtanut nimeäni Sebastiniaksi niin kuin olin luvannut itselleni nuorempana.

Thandiwe on minusta tehnyt upean päätöksen, joka antaa rohkeutta etniseen vähemmistöön kuuluville ihmisille ja erityisesti nuorille. Kyllä, se on aivan totaalisen absurdia, että meillä pitää olla rohkeutta vaatia kunnioitusta muilta ihmisiltä omaa nimeämme kohtaan. Se on käsittämätöntä ja hurjaa, että me emme voi pitää kiinni omista nimistämme tässä yhteiskunnassa. Kolmekymmentä vuotta Thandiwe joutui todistamaan, kun hänen nimensä kirjoitetaan väärin teoksissa, joita hän on ollut luomassa ja rakentamassa. Kolmekymmentä vuotta Thandiwe luki tarinoita itsestään nimellä, joka ei ollut hänen omansa. Kolmekymmentä vuotta pala hänen identiteettiänsä on muovattu, jotta muilla olisi mukavampi olla.  

Thandiwe on päättänyt, ettei enää. Hänellä on nyt valtaa päättää ja hän ottaa nimensä takaisin. Se on hänen nimensä, aina ollut hänen nimensä. 

Minä olen tähän asti toiminut samalla tavalla kuin Thandiwe. Kohauttanut olkapäitäni, kun joku lausuu nimeni väärin, kirjoittaa etunimekseni Soodin tai muutoin rouskuttaa nimeäni hämmentävällä tavalla: oikeasti missään kielessä ei venytetä tavuja noin äärimmilleen, joten lopeta se minun nimen kanssani. 

Se ei ole enää minun tehtäväni helpottaa sinun oloasi, kun kohtaat nimeni.

5

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *